Kehidakustány

1 2 3

Ismerje meg Ön is Kehidakustányt a Zala - völgy egyik gyöngyszemét. Zala folyó két oldalán elterülő település dimbes-dombos, szemet gyönyörködtető tájával, idillikus falusi nyugalmával és 43 oC-os termálvizére épülő gyógyfürdővel vált családok, idősek, fiatalok kedvelt kiránduló és üdülőhelyévé.

Aktív üdülést kedvelők is megtalálják itt a saját szórakozásukat. A faluban és környékén lehet horgászni, vadászni, lovagolni, kerékpározni, kirándulni.

A nemrég átadott élményfürdője miatt méltán nevezik a családok fürdőjének. A település Balatonhoz, Hévízi-tóhoz, a horvát, szlovén és osztrák határhoz való közelsége, a völgy nyugalma és kellemes klímája egyaránt vonzóvá teszi a négy hektáron elterülő gyógy- és élményfürdőt.

4 5 6

A község nevét az 1222-es Aranybullában említik először. 1824-től itt élt az első független magyar kormány igazságügy minisztere, a szabadságharc utáni passzív ellenállás vezetője, Deák Ferenc. A Deák-kúria felújításra került, és 2004 tavaszától méltó állandó kiállítással várja az emlékhelyet felkeresőket. A kehidai temetőben található a község ősi temploma, amelyet a XIII. században építettek, később a Deák család temetkezési helye lett, ma kápolna. Kustány főutcáját díszíti a zalai népi építészet hagyományait őrző fa harangláb, melyben ma is kézzel harangoznak. A település bevételi forrása régen csak a mezőgazdasági tevékenységből származott. Az 1980-as évek elején feltárt termálvíz a község életét gyökeresen megváltoztatta. A termálvizes gyógyfürdő egyre népszerűbb lett úgy a magyar, mint a külföldi vendégek körében. A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben jelenleg 5 szabadtéri és egy fedett medence üzemel. 2002 nyarán került átadásra az 1500 m2 vízfelületű élményfürdő. A település kiemelkedő rendezvénye a húsvétkor megrendezésre kerülő Kehidai Kavalkád, és augusztus végén a Lovas Termál Kupa, és október közepén a Deák Napok rendezvényei.

7 8 8